Dans Yoga


When:
16/02/2020 @ 20:00 – 21:15
2020-02-16T20:00:00+01:00
2020-02-16T21:15:00+01:00
Where:
de Pelmolen
Rijksstraatweg 154
6573 DG Beek-Ubbergen
Netherlands
Cost:
Prijs: 10 euro voor een losse les, 80 euro voor een 10-rittenkaart
Contact:
helga Verheugd

Dansyoga, het beste van twee werelden

Helga Verheugd trad jarenlang op als semi-professioneel danser en beoefent inmiddels zo’n 20 jaar yoga. In 2018 ronde zij haar opleiding Yoga & Dans af bij Samsara in Bilthoven o.l.v. Magda Samson. Sinds enkele jaren is ze werkzaam als yogadocent en geeft wekelijks Dansyoga lessen in De Pelmolen bij Heel je Lichaam.

De combinatie van Yoga en Dans verenigt twee werelden in DansYoga. Wat maakt deze combinatie zo bijzonder?

Bij yoga leer je van binnenuit voelen. Yoga & Dans is géén podiumkunst! Het gaat om een beleving van binnen uit. Het yoga aspect maakt het mogelijk om naar binnen te kunnen keren. Het terugtrekken van de zintuigen geeft de mogelijkheid om beter van binnen uit te kunnen voelen.

Ieder mens kan dansen! Door de danstaal te leren kun je je bewegingstaal vergroten. En daardoor kun je delen van je lichaam voelen, die je normaal gesproken minder bewust ervaart. Dit vraagt bereidheid om te willen leren en te onderzoeken. En te zien wat jouw lichaamsgrens is.

Muziek kan je raken. Het ritme van de muziek verandert voortdurend en in de dans moet je in dat ritme mee, zoals je in het dagelijks leven mee moet in de ritme van het leven. Soms is een gevoel te groot voor woorden. Het is een verborgen taal, die je aanraakt, energie vrij maakt en omzet in beweging. Muziek nodigt zo uit om te ervaren en te laten zien wie je in essentie bent.

En dit maakt Yoga, Dans en Muziek een soort drie-eenheid: ieder deel van dit geheel draagt bij aan de betekenis van de andere twee delen. En zo staat een danspas niet op zichzelf. het gaat om het ervaren wat een danspas voor je betekent. De combinatie van dans en muziek brengt je bij die ervaring en de beleving dat je deel bent van een groter geheel.

Dansyoga werkt ook met de diverse energiecentra, de chakra’s, in je lichaam. Bij bepaalde chakra’s horen specifieke lichaamsdelen, gevoelsorganen en werkorganen. Zowel door de asana’s als de danstaal én de muziek kan de energie van een of meerdere chakra’s worden aangesproken.

Les opbouw:

  1. Korte meditatieve bodyscan
  2. ademoefeningen
  3. zittende flow van yoga asana’s gecombineerd met dansante bewegingen. Eerst zonder en daarna met bijbehorende muziek
  4. staande choreo, met daarin en combinatie van yoga asana’s en dans. Eerst zonder en daarna met bijbehorende muziek
  5. Cooling Down flow
  6. Eindontspanning

NB Draag makkelijk zittende kleding. De Dansyoga zal op blote voeten zijn, maar draag laagjes, opdat je als je afkoelt weer kunt aankleden.

Yogamat en dekentjes zijn aanwezig.

Aanmelden kan via Helga.verheugd@gmail.com