Praatstok maken


When:
24/04/2021 @ 10:00 – 17:00
2021-04-24T10:00:00+02:00
2021-04-24T17:00:00+02:00
Where:
De Pelmolen
Rijksstraatweg 154
6573 DG Beek-Ubbergen
Netherlands
Cost:
€ 90,- per persoon ( incl. soep, koffie en thee en materiaal)
Contact:
Wim van Lent

Workshop Praatstok maken

In de workshop maak je zelf een Praatstok en leer je hoe je die kunt gebruiken in groepen. Ruwe stokken van verschillende boomsoorten zijn aanwezig, iedere houtsoort heeft zijn eigen oeroude verhaal, symboliek en gebruik.

Informatie en/of aanmelden:  wimvanlent@demannenboom.nl, meer info via demannenboom.nl. Een filmpje de workshop in de Pelmolen is te vinden via deze link.

Talking sticks (praatstokken) worden onder andere gebruikt in de zogeheten talking circle (soort raadsbijeenkomst), een traditionele manier voor inheemse volkeren in Noord-Amerika (Indianen) om problemen op te lossen. Het is een effectieve manier om hindernissen uit de weg te ruimen en mensen in staat stellen in volledige vrijheid te spreken.

Tegenwoordig wordt de Praatstok ook benut op scholen, in de kring, in relaties of in groepen. Ik gebruik de stok als trainer, verbonden aan de opleiding Omgaan met Verlies. De stok biedt duidelijkheid en veiligheid aan de volwassene of het kind dat de Praatstok in handen heeft: ‘Ik ben nu aan het woord !’ Zo komt er rust en ruimte om te praten, te zwijgen, te zingen, te beslissen, te leren, etc. De anderen luisteren met respect en geven alleen als de stok wordt aangereikt antwoord of advies.

Het is voor mensen fijn om iets in handen te hebben wanneer ze zich uitspreken.

Bij de Indianen leren kinderen al vanaf hun derde jaar aandachtig te luisteren en de mening van anderen te respecteren.

Ik noem de Praatstok dan ook wel een luisterstok.

Terug naar het overzicht van alle workshops & cursussen