Heel je adem


Een goede ademhaling zorgt voor voldoende energie. Door beter te ademen breng je meer zuurstof in alle cellen van je lichaam. Zuurstof is brandstof voor de optimale verbranding in de cellen.

De meeste mensen gebruiken maar een fractie van hun longcapaciteit tijdens het ademen (gemiddeld slechts 20 tot 30 procent). Ze ademen oppervlakkig, waarbij de ribben nauwelijks uitzetten, laten de schouders naar voren hangen en hebben veelal pijnlijke spanning in hun bovenrug, nek of hoofd: ze lijden aan een gebrek aan zuurstof!

Meestal gebruiken we ons middenrif niet bij onze ademhaling. Een goede diepe buikademhaling zorgt ervoor dat lucht in de laagst gelegen, diepste en grootste delen van onze longen kan komen.

Zoals een wiel beweging in staat stelt, zo is je adem te beschouwen als het vliegwiel dat alle lichaamsprocessen in werking zet en voor energie zorgt.

Controle van je ademhaling en dus je prana (de subtiele levensenergie) zorgt voor controle van je geest. Wanneer je je concentreert op je ademhaling, krijgt je hoofd even rust. Het is moeilijk nog heel actief te denken als je uitademt. Kijk voor meer info hierover bij ’Pranayama.

Met een goede ademhaling kun je de anabolistiche krachten (de opbouwende krachten in het leven) in je lichaam stimuleren. Als je je niet zo fit voelt, kan een goede diepe buikademhaling wonderen doen.

Een goede manier van ademhalen kan je leven in positieve zin veranderen. Je zult zien dat je energie snel toeneemt!

 

Meer info 

Meer informatie over onze cursussen kun je vinden op onze agenda en opvragen via het contactformulier.