Karma


Karma

Het woord karma (afkomstig van het uit het Sanskrit afkomstige ‘kri’) betekent ‘actie’ of ‘daad’, zowel de fysieke actie of daad zelf als de mentale acties (inclusief gedachten). Karma is de totale optelsom van onze acties in dit én vorige levens. Karma omvat niet alleen de acties zelf, maar ook de gevolgen van deze acties aangezien het gevolg een direct resultaat van de actie is. Het draait om oorzaak en gevolg. Een zaadje is een oorzaak, de boom het gevolg. De oorzaak kan in het gevolg teruggevonden worden en het gevolg in de oorzaak. Dit is de universele en oneindige keten van oorzaak en gevolg. Alles in de natuur draait hierom. De wetmatigheden van de zwaartekracht, compensatie en vergelding, van aantrekking en afstoting en actie en reactie komen hier allemaal uit voort.

3 fasen van Karma

Karma

  • Begint met een gedachte/intentie ->‘Vritti’: ‘ik wil een ijsje’
  • Volgt tot gedragspatronen ->‘Vasana’s’: ‘ik koop mijn ijsjes altijd bij deze Italiaanse ijssalon’
  • De optelsom van deze patronen vormt je eigen, unieke persoonlijkheid, karakter ->‘Samskara’: ‘dit ben ik met mijn geheel eigen leef- en eetpatroon’

3 soorten Karma

Karma bestaat uit 3 soorten:

Sanchita: som van alle karma uit het verleden (dit én vorige levens). Onderdeel van ons karakter, persoonlijkheid, kundigheden, vaardigheden, verlangens, etc. In vergelijking met een boogschutter is Sanchita de pijl en boog en de vaardigheid deze te gebruiken.

Praradbha: dat deel van het karma uit het verleden waarvan de resultaten nu merkbaar zijn, kan niet meer veranderd worden en resultaten moeten worden ondergaan. Praradbha is te zien als de boogschutter die zijn pijl geschoten heeft en het resultaat van deze actie moet afwachten zonder deze nog te kunnen beïnvloeden.

Agami: huidige acties die nu gedaan worden voor de toekomst. Agami is als de boogschutter die nu zijn pijl richt en dus nog invloed kan uitoefenen op het toekomstige resultaat.

Terug naar Heel je Wereld