Buikademhaling


Oefening 1: buikademhaling – beginners

Als je de voordelen van buikademhaling wilt ervaren, trek dan gemakkelijke kleding aan en ga op je rug op de grond liggen. Leg je handen op het bovendeel van de buik, net onder de longen, daar waar je middenrif zich bevindt.

Adem langzaam en diep in en uit. Je buikwand moet zich uitzetten tijdens een inademing en inzakken tijdens een uitademhaling. Probeer deze beweging te voelen. Vaak helpt het om de uitademing actief te maken (buik intrekken tijdens de uitademing) en de buik dan tijdens een inademing vanzelf naar voren te laten uitzetten.

Oefening 2: buikademhaling – gevorderden

Ga liggen op je rug op de grond met je benen iets uit elkaar en je handen met de handpalmen open naar boven op de grond (of in bed) in een hoek van 30 graden ten opzichte van je lichaam. Leg een paar dikke (telefoon)boeken op je buik terwijl je probeert tijdens een inademing de boeken omhoog te laten komen en bij een uitademing te laten zakken.

Oefening 3: volledige yoga ademhaling:

Nog een stap verder ten opzichte van de buikademhaling is de ‘zogenaamde yoga-ademhaling’. Ga rechtop zitten met één hand op je (boven)buik en één hand op je ribbenkast. Adem langzaam in, voel je buik naar voren komen, je buik vult zich eerst met lucht, dan zet je ribbenkast zich uit en vult het bovenste gedeelte van je longen zich. Adem op dezelfde manier uit, laat eerst je buik zakken en daarna pas je ribbenkast. Dit is de beste en meest gezonde manier van ademen. Er staat je niets in de weg om in het dagelijkse leven op deze manier te blijven ademen. Je zult merken dat je er veel energie van krijgt en je je sterker en fitter gaat voelen.

Naar Heel je Adem

Meer infoMee doen?

Bij de dinsdagochtend en zondagochtend Sivananda yoga in de Pelmolen komt een juiste manier van ademhalen nadrukkelijk aan bod. Ook bij de Traditionele Tantra Yoga komt ademhaling nadrukkelijk naar voren.

Als je niet zo veel ervaring hebt met yoga maar geinteresseerd bent in een juiste ademhaling dan nodigen wij je van harte uit om eens een proefles mee te komen doen.

Meer informatie over onze vaste lessen, korte cursussen en dagen kun je vinden op onze agenda en opvragen via het contactformulier.