Een gezond dieet


Om een goede gezondheid te bewaken is het belangrijk een uitgebalanceerd dieet tot je te nemen dat bestaat uit voldoende calorieën en bouwstoffen om je lichaam in optimale conditie te houden. Ook voldoende water speelt hierbij een belangrijke rol want ons lichaam bestaat voor bijna 70% uit water.

Algemene richtlijnen voor gezond eten

Indien je van plan bent om door middel van onderstaande richtlijnen je dieet te veranderen, doe dit dat langzaam en geleidelijk. Let goed op de veranderingen op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau. Je zult zelf het beste merken wat goed voor je is.

  • Respecteer al het eten dat je tot je neemt. Begin elke maaltijd met er dankbaar voor zijn
  • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het eten. Als je alleen eet, eet dan in stilte. Eet je met anderen zorg er dan voor dat er geen heftige discussies plaatsvinden tijdens het eten
  • Eet niet wanneer je boos bent. Neem dan even rust zodat je geest weer wat kalmeert en eet dan. Er komen stoffen vrij uit je klieren als je boos bent die in je bloed en dus in je verteringsysteem komen als je boos eet
  • Eet geen eten dat te heet of te koud is. Dit beïnvloedt je maag en kan verstopping met zich meebrengen
  • Dwing jezelf niet te eten wat je niet lust, maar eet ook niet alleen maar die dingen die je het lekkerst vindt
  • Probeer ingewikkelde mixen of combinaties van voeding te voorkomen. Het is moeilijk voor je systeem deze te verteren
  • Probeer ten minste één rauw gerecht per maaltijd te eten om je bloed basisch te houden
  • Eet rustig en kauw je voedsel zorgvuldig. Onthoud dat de vertering van je voedsel al in je mond begint
  • Eet gematigd. Het geheim van gezondheid en geluk is om altijd nog een klein beetje hongerig te zijn. Overeet je zelf niet aangezien dit de spijsvertering en groei hindert, het geeft stress op je organen die daardoor vatbaarder worden voor ziekten
  • Yogi’s zeggen daarom ook dat je je maag halfvol moet vullen met voedsel, voor een kwart met water en dat het laatste kwart van je maag nodig is voor het uitzetten van de gassen in je maag die nodig zijn bij een goede vertering. Zit je maag te vol dan komen de gassen naar boven en tasten ze bijvoorbeeld je slokdarm of erger aan. Drink geen water tijdens de maaltijd, maar door de dag heen
  • Probeer zo min mogelijk voorbewerkt voedsel te nuttigen en kook je groente kort. Te lang gekookte groenten bevatten geen enkele voedingstoffen (en smaak) meer
  • Eet op vaste tijdstippen en probeer tussendoortjes zo veel mogelijk te vermijden. Eet alleen als je je hongerig voelt, sla gerust eens een maaltijd over als je niet zo’n trek hebt
  • Eet geen zware maaltijden net voor het slapen gaan. Als je erg hongerig bent voor het naar bed gaan eet dan iets licht verteerbaars of fruit
  • Eet om te leven, leef niet om te eten. Wees simpel in je eetgedrag. Maak er geen hoofdzaak van. Eet simpel en natuurlijk. Als je te veel nadenkt over of bezig bent met voedsel heeft dit een negatief effect op je lichaam
  • Neem wat citroen met honing in de ochtend om je bloed te reinigen
  • Doe geen yoga net na het eten
  • Vast af en toe (bijvoorbeeld 1 dag per week, 1 dag per maand, 1 dag per kwartaal, of 1 keer per jaar (vasten komt in veel religies voor en niet zonder reden!) Kijk voor meer informatie bij vasten.

Volgens Vedanta zijn er een aantal fysieke, spirituele/morele en macro-economische redenen waarom je beter geen vlees kunt eten.

Terug naar Heel je Eten