Mantra & Japa


Mantra

Een mantra is een gewijde tekst, een combinatie van heilige lettergrepen die samen een kern van geestelijke energie vormen, deze energie fungeert als een magneet voor het aantrekken van spirituele vibraties. Man in mantra betekent in het Sanskriet ‘denken’. Tra komt van ‘trai’ en betekent ‘bescherming tegen’ of ‘bevrijding. Mantra betekent dus zoveel als ‘het denken dat bevrijdt en beschermt’.

Een mantra is dus een combinatie van heilige woorden (in het Sanskriet) die door veelvuldige herhaling door middel van de vibraties van de klanken in jezelf kunnen zorgen dat kosmische energie wordt losgemaakt en dat je ‘zelf realisatie’ kunt bereiken.

Mantra voorbeelden

Om: de originele mantra waarvoor geen vertaling is.

Om: is de eerste klank/vibratie waaruit de rest ontstaan is.

Om: wordt uitgesproken als A, U en M

Om namah Sivaya                           Ik buig voor (groet) heer Siva

Om sri Ramaya namah                   Ik buig voor (groet) heer Rama

Om sri Durgayai namah                  Ik buig voor (groet) Moeder Durga

Japa

Japa is het herhalen van een mantra. Hiervoor wordt regelmatig een japa mala gebruikt. Een mala is een soort rozenkrans van 108 kralen met als 109e kraal een meru (een andersoortige kraal) die aangeeft dat je de 108 kralen gehad hebt. Tijdens de meditatie kan een mala gebruikt worden om de mantra te herhalen en de geest bezig te houden. Probeer de japa op vaste tijden uit te voeren en elke dag te herhalen. Zonsopgang en zonsondergang zijn de beste tijdstippen, al kan voor het slapen gaan ook. Je kunt de mantra zowel hardop, in je adem of alleen in je gedachte herhalen.

Terug naar Heel je Hoofd

Meer infoJai Uttal over Kirtan op zijn website:

 
Kirtan is het hart van devotionele (bhakti) yoga. Het meditatieve aanroepen van de Goddelijke wezens creeert een brug tussen het individu en het Eeuwige, en opent het hart…… Deze eeuwenoude liedjes bevatten een transformerende kracht en helende energie.Door kirtan te zingen hebben we deel aan een eeuwenoude stroom van bewustzijn en devotie. Ervaring is niet nodig: kirtan is een verkenning van het hart, onafhankelijk van vocale of muzikale techniek.”