Meditatie


Meditatie kan ervoor zorgen dat je ‘in control’ blijft over je lichaam en je geest en je invloed kan hebben op alle systemen van je lichaam. Als de oppervlakte van een meer heel stil en rustig is, kun je de bodem helder zien. Dit is onmogelijk als de oppervlakte onrustig is door golven. Op dezelfde manier kun je als je geest heel stil is (zonder gedachten of verlangens) ‘jezelf’ zien. We kunnen controle uitoefenen op de ‘golven’ in onze geest door onze geest te focussen.

We kunnen een focus vinden buiten én in onszelf. Probeer maar eens op 1 been te staan met beide ogen open: dan gaat het vrij goed, want we kunnen over het algemeen onze geest goed focussen op iets buiten onszelf. Doe nu je ogen eens dicht: je zult waarschijnlijk ervaren dat je begint te wiebelen en moeite hebt om je balans te bewaren. Het is voor de meeste mensen moeilijker om ons op onszelf te focussen dan op iets buiten onszelf.

Bij sporten zoals golf is het belangrijk dat je je geest concentreert en dat je je niet laat afleiden door andere gedachten. Door de concentratie om de bal goed gericht te krijgen worden andere gedachten afgeremd. We hebben het gevoel dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld als we een hoge mate van concentratie hebben bereikt. Dit is een gelukzalig gevoel dat het gevolg is van de hoge mate van geestelijke concentratie. De mogelijkheid om onze geest te focussen bezitten we allemaal.

Het is niets buitengewoons of mysterieus. Het vereist alleen een beetje oefening. Over het algemeen leren we onszelf aan te concentreren op externe dingen. We denken dat externe objecten in staat zijn om ons blijvend geluk te brengen. Helaas werkt dit niet zo. We zijn zelf onze eigen bron van geluk. Door de geestelijke concentratie niet naar buiten maar naar binnen te richten doen we aan meditatie en kunnen we volledige concentratie ervaren. Meditatie is een onbeschrijflijke ervaring, net zoals kleuren niet beschreven kunnen worden aan iemand die blind is. Door meditatie verdwijnt het tijdsgevoel. Er is geen verleden en geen toekomst, alleen een bewustzijn van zijn in het eeuwige nu.

Door te mediteren ontstaat volledige ontspanning. Op fysiek niveau helpt mediatie om de anabolische processen van groei en herstel te versterken en de katabolische of aftakelende processen te verminderen. Dit als gevolg van de ontvankelijkheid van onze lichaamscellen. Iedere lichaamscel in ons lichaam heeft een onbewust bewustzijn. Wanneer gedachten en verlangens tot ons lichaam doordringen worden de cellen geactiveerd. Het lichaam voldoet altijd aan de groepswens en luistert naar deze signalen. Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve gedachten positieve resultaten hebben op celniveau. Een overzicht van de belangrijkste voordelen van meditatie is hier beschikbaar.

Omdat meditatie een langdurig positief signaal van de geest is vernieuwt het lichaamscellen en gaat het afbraak tegen. Niemand kan leren mediteren net zomin als je kan leren slapen. Het is een staat van zijn waarin je valt. Er zijn technieken om meditatie op te wekken, net zoals ze er zijn om slaap op te wekken, maar het exacte moment waarop het gebeurt is niet aan te geven. Meditatie is een beproefde concentratietechniek die tot doel heeft je fysiek én mentaal rustig en volledig op je gemak te laten voelen, om blijheid en geluk te ervaren. De enige voorwaarde is dat je het wilt en dat je het doet bij voorkeur op een regelmatig terugkerend moment en plaats. Wil je liever de effecten tijdens een gezamelijk meditatie ervaren kijk dan bij workshops & cursussen.