Meditatie technieken


Het enige wat je nodig hebt is dat je wilt mediteren en dat je het doet bij voorkeur op een regelmatig terugkerende tijd en plaats. De beste tijd voor meditatie is ´s ochtends tijdens de zonsopgang, tijdens de zonsondergang, of net voor het slapen. Niet mediteren net na eten! Gebruik steeds zelfde techniek: ‘door te blijven graven in dezelfde bron komen we uiteindelijk ergens, door steeds nieuwe bronnen aan te willen boren komen we nergens’.

Als het kan zit dan met gekruiste benen (houdt je energie dichtbij) en een rechte rug. Als dat lastig is kun je ook gewoon op een stoel zitten, met beide voeten op de grond. Volgens Vedanta kun je het beste met je gezicht naar het noorden of naar het oosten gericht zijn.

8 stappen van meditatie

  1. Zorg dat je gemakkelijk zit (soms niet zo eenvoudig) maak evt gebruik van een kussentje (onder randje van je billen zodat je rug wat makkelijker recht blijft en/of onder je knieen)
  2. Begin met een diepe en regelmatige ademhaling (rustig tellen kan helpen om je adem rustiger te maken) en maak dan je adem wat oppervlakkiger (weet dat je ademritme en je geestelijke activiteit met elkaar in verband staan)
  3. Observeer je geest, laat hem even dolen, in het begin zal je geest allerlei kanten op springen, maar naar verloop van tijd zal je geest rustiger worden door de rustige ademhaling
  4. Focus zelf je aandacht op een vaste plek bijvoorbeeld het 3e oog -tussen de wenkbrauwen in- voor rationele mensen, of het hart voor meer emotionele mensen, hier kan de geest tot rust komen zoals een kraai die wil vliegen tijdelijk op een tak van een boom even tot rust kan komen
  5. Kies een mantra en herhaal deze in gedachte. Kijk ook bij mantra & japa voor meer informatie hierover.
  6. Je geest zal zich hier vooral in het begin tegen verzetten, want deze heeft graag de controle en zal dus zeker voor afleidingen zorgen!
  7. Kijk hiernaar zoals je naar een film kijkt (je bent de acteur niet), lach erom en ga terug naar je mantra.
  8. De aanhouder wint altijd! Een meditatie van 20 tot 30 minuten per dag zal na een week of twee al zeker veel positieve effecten geven.

Terug naar Heel je Hoofd