3 niveaus van ontspanning


Ontspanning kan plaats vinden op 3 niveaus:

  • Fysieke ontspanning: iedere actie komt voort uit een gedachte. Gedachten nemen de vorm van actie aan als het lichaam reageert op die gedachte. Net zoals de geest boodschappen naar de spieren kan sturen om ze aan te spannen, kan de geest ook soortgelijke berichten sturen van ontspanning. Lichamelijke ontspanning begint bij de tenen en gaat door naar boven. Mentaal kan de boodschap van ontspanning aan alle spieren doorgegeven worden en tenslotte naar de ogen, hersenen en de geest zelf.
  • Mentale ontspanning: als je merkt dat je last hebt van mentale spanningen is het raadzaam om een paar minuten rustig en ritmisch te ademen. Je geest reageert op je ademhaling en zal haar rustige ritme overnemen. Adem¬†en geest zijn direct met elkaar verbonden.
  • Spirituele ontspanning: je kunt dan wel fysiek en mentaal ontspannen zijn maar zo lang als je je blijft identificeren met jezelf, je zorgen, angsten, onzekerheden, woede en boosheid blijf je spanning vasthouden. Alleen door je spiritueel te ontspannen en je je niet langer alleen te identificeren met jezelf kun je je volledig ontspannen en de verbondenheid met de kosmos om je heen ervaren. Zie meer informatie hierover bij mediatie.

Terug naar Heel je Hoofd