Meditatie


Meditatie kan ervoor zorgen dat je ‘in control’ blijft over je lichaam en je geest en je invloed kan hebben op alle systemen van je lichaam. Als de oppervlakte van een meer heel stil en rustig is, kun je de bodem helder zien. Dit is onmogelijk als de oppervlakte onrustig is door golven. Op dezelfde manier kun je als je geest heel stil is (zonder gedachten of verlangens) ‘jezelf’ zien. We kunnen controle uitoefenen op de ‘golven’ in onze geest door onze geest te focussen.

We kunnen een focus vinden buiten én in onszelf. Probeer maar eens op 1 been te staan met beide ogen open: dan gaat het vrij goed, want we kunnen over het algemeen onze geest goed focussen op iets buiten onszelf. Doe nu je ogen eens dicht: je zult waarschijnlijk ervaren dat je begint te wiebelen en moeite hebt om je balans te bewaren. Het is voor de meeste mensen moeilijker om ons op onszelf te focussen dan op iets buiten onszelf.

Bij sporten zoals golf is het belangrijk dat je je geest concentreert en dat je je niet laat afleiden door andere gedachten. Door de concentratie om de bal goed gericht te krijgen worden andere gedachten afgeremd. We hebben het gevoel dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld als we een hoge mate van concentratie hebben bereikt. Dit is een gelukzalig gevoel dat het gevolg is van de hoge mate van geestelijke concentratie. De mogelijkheid om onze geest te focussen bezitten we allemaal.

Het is niets buitengewoons of mysterieus. Het vereist alleen een beetje oefening. Over het algemeen leren we onszelf aan te concentreren op externe dingen. We denken dat externe objecten in staat zijn om ons blijvend geluk te brengen. Helaas werkt dit niet zo. We zijn zelf onze eigen bron van geluk. Door de geestelijke concentratie niet naar buiten maar naar binnen te richten doen we aan meditatie en kunnen we volledige concentratie ervaren. Meditatie is een onbeschrijflijke ervaring, net zoals kleuren niet beschreven kunnen worden aan iemand die blind is. Door meditatie verdwijnt het tijdsgevoel. Er is geen verleden en geen toekomst, alleen een bewustzijn van zijn in het eeuwige nu.

Door te mediteren ontstaat volledige ontspanning. Op fysiek niveau helpt mediatie om de anabolische processen van groei en herstel te versterken en de katabolische of aftakelende processen te verminderen. Dit als gevolg van de ontvankelijkheid van onze lichaamscellen. Iedere lichaamscel in ons lichaam heeft een onbewust bewustzijn. Wanneer gedachten en verlangens tot ons lichaam doordringen worden de cellen geactiveerd. Het lichaam voldoet altijd aan de groepswens en luistert naar deze signalen. Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve gedachten positieve resultaten hebben op celniveau. Een overzicht van de belangrijkste voordelen van meditatie is hier beschikbaar.

Omdat meditatie een langdurig positief signaal van de geest is vernieuwt het lichaamscellen en gaat het afbraak tegen. Niemand kan leren mediteren net zomin als je kan leren slapen. Het is een staat van zijn waarin je valt. Er zijn technieken om meditatie op te wekken, net zoals ze er zijn om slaap op te wekken, maar het exacte moment waarop het gebeurt is niet aan te geven. Meditatie is een beproefde concentratietechniek die tot doel heeft je fysiek én mentaal rustig en volledig op je gemak te laten voelen, om blijheid en geluk te ervaren. De enige voorwaarde is dat je het wilt en dat je het doet bij voorkeur op een regelmatig terugkerend moment en plaats. Wil je liever de effecten tijdens een gezamelijk meditatie ervaren kijk dan bij workshops & cursussen.

Meer info“Meditatie is de Koninklijke weg naar de verwezenlijking van vrijheid. Het is een mysterieuze ladder die reikt van de aarde naar de hemel, van duisternis naar licht en van sterven naar onsterfelijkheid.”  Swami Sivananda

 Mee doen? zie hier onze kalender

Heel je Lichaam: 

 • Maandag:
 • Dinsdag:
  •  Sivananda Yoga Open Class: elke dinsdag van 9.30 tot 11.00 uur met  Josefien, een actieve en vitaliserende yoga met een vaste terugkerende reeks voor ieder niveau.
  • Traditionele Tantra Yoga: elke dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur met Josefien, een meditatieve yoga vorm die je onderbewuste direct aanspreekt en tot (diepe) ontspanning kan leiden…  Let op: op 15 en 22 mei en 12 en 19 juni 2018, vervangt Liek, Josefien’s Tantra Yoga lessen met Balance Yoga
 • Woensdag
  • Yin-Yang Yoga: elke woensdagochtend van 09.00 tot 10.15 uur met Corine, een afwisseling van actieve en pittige houdingen (Yang) tot rustige en meer ontspannende houdingen (Yin). Let op: in maart geen les!
  • 55+ Do-In Yoga, iedere woensdag van 16.30 tot 17.30 uur met Caroline, op ieders niveau en gericht op de meridianen. Let op: geen les op 20 en 27 december
  • Do-In Yoga, elke woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur met Caroline, balans tussen meditatie en bewegen, concentratie en plezier, yin en yang…
  • Sivananda Yoga Open Class: elke woensdagavond van 20.30 tot 22.00 uur met Josefien, een actieve en vitaliserende yoga met een vaste terugkerende reeks voor ieder niveau. let op: wachtlijst en op 16 mei en 13 juni vervangt  Helga de les!
 • Donderdag:
  • Beginners Yoga: elke donderdag van 19.00 tot 20.00 uur met Marieke, voor iedereen die wil beginnen met yoga, ongeacht ervaring, leeftijd of conditie. Let op: donderdag 15 februari geen les ivm voorjaarsvakantie
  • Nieuw: Dansyoga elke donderdag van 20.30 tot 21.45 uur met Helga, hou jij van Yoga én van Dans? Dan is deze Dans Yoga zeker iets voor jou!  Let op: donderdag 15 februari geen les ivm voorjaarsvakantie
 • Vrijdag:
  • Nieuw: Ontspanningsyoga: op vrijdag 23 februari, 23 maart en 6 april  2018 van 20.00 tot 22:00 uur met Josefien, de ideale ontspannen start van je weekend!
 • Zondag:  Yoga op de zondagochtend: diverse yoga stijlen en stromingen waaronder in elk geval de Traditionele Hatha Yoga, Traditionele Tantra Yoga, Sivananda Yoga, Dru Yoga en Beginners Yoga op zondagochtenden van 10.00 tot 11.30 uur. De lessen worden verzorgt door óf:  HelgaAns,  JosefienMarieke of Serene.
 • Traditionele Tantra Yoga workshop: op zondag 28 januari, 25 februari, 11 maart en 22 april van 14:00 en 17:00 uur met Josefien, komt de Volledige Tridosha Balancing Series aan bod.

Heel je Lichaam – Verdiepende Workshops: 

 • Ontspanningsyoga: op vrijdag 6 april, 11 mei en 22 juni 2018 van 20.00 tot 22:00 uur met Josefien, de ideale start van je weekend!
 • Nieuw: Sivananda Yoga Immersion Workshop: op zondag 8 april, 6 mei en 3 juni van 14:00 tot 16:00 uur met Josefien, meer verdieping in de vitaliserende Sivananda Yoga reeks
 • Traditionele Tantra Yoga workshop: op zondag 22 april van 14:00 en 17:00 uur met Josefien, komt de Volledige Tridosha Balancing Series aan bod, “Tridosha Balancing Series teaches the body to meditate”.
 • Dans Yoga Workshop: op zondag 29 april van 14:00 tot 16:00 uur met  Helga, hou jij van Yoga én van Dans? Dan is deze Dans Yoga workshop zeker iets voor jou!
 • Nieuw: English mid-week: As we have two (special) guests from New Zealand, the weekly lessons in the Pelmolen will be in English on the 17th and 18th of July…
 • NIEUW: Ontspanningsweekend: zaterdag 28 en zondag 29 juli 2018, vier de zomer met een heerlijk weekend waarin je je helemaal kan onspannen met Josefien en Roos
 • NIEUW: Zomer Yoga Weekend: zaterdag 11 en zondag 12 augustus 2018, vier de zomer in de Pelmolen met een heerlijk yoga weekend met Josefien en Roos
 • Yoga & Meditatiedag: zaterdag 25 augustus van 9.30 tot 16.00 uur met Marieke, ontspannen op zoek naar de innerlijke stilte die van nature al in iedereen aanwezig is maar waar je door de drukte van alledag soms moeilijk contact mee kunt maken.
 • Ontspanningsdag: zondag 26 augustus van 9:30 tot 17:00 uur met Josefien en Roos, ervaar zelf wat ontspanning voor jou, je lichaam en geest kan betekenen!
 • Yoga & Meditatiedag: zaterdag 6 oktober van 9.30 tot 16.00 uur met Marieke, ontspannen op zoek naar de innerlijke stilte die van nature al in iedereen aanwezig is maar waar je door de drukte van alledag soms moeilijk contact mee kunt maken

Heel je Lichaam – overigen:

NIEUW:

 • Āyurvedic Walking Massage, persoonlijk in te plannen bij Josefien: Deze massage werkt diep in op de spieren en op het energiesysteem. De gewrichten ontspannen zich en stress, vermoeidheid en slapeloosheid worden bestreden. De massage zorgt voor meer vitale energie, helpt om gifstoffen te verwijderen en bij het losmaken van emotionele blokkades. Het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop. Het verlengt de levensduur, draagt bij aan de bewustwording van het lichaam, verlicht de spierspanning en vergroot de sensuele uitstraling. De massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert het fysieke lichaam, de emoties en de geest.

Meer informatie over onze cursussen kun je vinden op onze agenda en opvragen via het contactformulier.