Ayurvedische massage


Ayurvedische massages bezitten de genezende kracht van aloude geneesmiddelen zoals een houten tafel en traditionele kruidenoliën waarbij in de klassieke vorm twee masseurs het lichaam grondig masseren. Het effect is duidelijk zichtbaar. Het lichaam ontdoet zich van overtollige vloeistoffen. Warme medicinale olie wordt gelijkmatig over het lichaam en het voorhoofd gegoten. Het is een zachte, energetische massage,. In deze massage worden circulatiebevorderende massagetechnieken gecombineerd met het stimuleren van speciale marmapunten. Dit zijn drukpunten uit de Ayurveda, die een grote overeenkomst hebben met de (veel jongere en op marma gebaseerde) Chinese acupunctuurpunten.

Meestal wordt gemasseerd met de handen, soms met speciale kruidenbundels. Het is een gehele lichaamsmassage waarbij hoofd, gezicht, handen en voeten meegenomen worden. Deze massagevorm is geschikt voor iedereen: gezond of ziek, jong of oud. De massages worden echter afgeraden tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij koorts of net na het eten.

Effecten van een Ayurvedische massage

De ayurvedische massage brengt het hele lichaam in balans. Lichaam en geest worden dichter bij elkaar gebracht en de anabolische processen of het zelfherstellend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd.

Ayurvedische massage werkt op de spieren en op het energiesysteem. De gewrichten ontspannen zich en stress, vermoeidheid en slapeloosheid worden bestreden. De massage zorgt voor meer vitale energie, helpt om gifstoffen die vast zitten te verwijderen en bij het losmaken van emotionele blokkades. Het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop. Het verlengt de levensduur, draagt bij aan de bewustwording van het lichaam, verlicht de spierspanning en vergroot de sensuele uitstraling. De massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert het fysieke lichaam, de emoties en de geest.

Medicinale olie

Specifiek voor de Ayurvedische massage is de massage olie, die de huid verzacht en voedt. Er kunnen vele verschillende soorten olie gebruikt worden, afhankelijk van de persoonlijkheid van de gemasseerde, de specifieke klachten en het gewenste effect. De olie wordt daarom veelal speciaal samengesteld voor de massage. Er kunnen kruiden aan toegevoegd worden die de opname, werking en voedende waarde nog verder verhogen.

Ayurveda gaat ervan uit de de olie opgenomen wordt in je lichaam en dat via de lymfe en het bloed de oliën zelfs de longen en de dieper liggende weefsels voeden. De gedachte erachter is dat ze spieren, pezen & gewrichten smeren en het lichaam daardoor soepel maken. Ze beweren stellig dat ze het bot tot in het merg voeden en de aanmaak van bloed stimuleren en een gezonde haargroei bevorderen. De oliën hebben een beschermende werking op fysiek en mentaal vlak.

Terug naar massage technieken of terug naar Heel je Lichaam