Asana’s


De fysieke bewegingen in yoga worden asanas genoemd, een term die letterlijk een ‘comfortabele stoel’ betekent. Een asana is een stilstaande pose en is bedoeld om een tijdje comfortabel vol te houden. Hoewel er wat oefening voor nodig is om dat ook daadwerkelijk te kunnen.

Er zijn vele honderden verschillende asanas/houdingen waaronder de zogenoemde ‘koning van de asanas’ (Sirsasana of hoofdstand) en de ‘koningin van de asanas’ (Sarvangasana of schouderstand).

Sirsasana:

Sirsasana

Sarvangasana:

In eerste instantie gaat het er om de flexibiliteit van het lichaam te vergroten. Een lichaam is zo jong als het flexibel is. Yoga richt zich daarom op de eerste plaats op de gezondheid, kracht en flexibiliteit van de ruggengraat. In onze ruggengraat lopen alle belangrijke zenuwbanen (het telegrafische systeem van ons lichaam). Door de flexibiliteit en kracht van onze ruggengraat te vergroten door oefening neemt de circulatie toe en zijn deze zenuwbanen verzekerd van hun voorraad voedingstoffen en zuurstof.

Asanas werken op alle interne systemen van je lichaam zoals je skelet, ruggengraat, zenuwbanen, klieren, hormonen én spieren. Je interne organen en drukpunten of marmapunten worden gemasseerd en gestimuleerd door de specifieke asanas en gaan hierdoor beter functioneren. De endocriene systemen zoals je klieren en hormoonhuishouding worden gestimuleerd en helpen om onze emoties in balans te houden en onze mentale blik op de wereld te verbeteren.

Samen met de beoefening van de yoga houdingen oefenen we met ademhalingstechnieken en de geestelijke concentratie. Een uur yoga geeft je een uur fysieke oefeningen, een uur van diepe ontspanning en een uur van geestelijke concentratie. Yoga werkt als een van de weinige systemen op je gehele lichaam en werkt volkomen holistisch. Mits langzaam en bedachtzaam uitgevoerd bieden de asanas je het fysieke en mentale onderhoud dat nodig is om de anabolische (of verjongende) processen aan de gang te houden.

Iedereen kan yoga asanas beoefenen, ongeacht leeftijd of conditie. Of je nu 5 of 95 bent aangezien ananas rustig worden uitgeoefend, met concentratie en een diepe, bewuste ademhaling. Ze sterken je lichaam en hebben een positief effect op geest en ziel. Je lichaam wordt sterker en komt meer in vorm. Regelmatige asana beoefening zorgt ervoor dat voorheen onbenutte bronnen van energie vrijkomen waardoor er een diep gevoel van welbehagen kan worden waargenomen. Probeer zelf eens de zonnegroet. Hopelijk ervaar je daarmee zelf wat de voordelen van yoga zijn.

Terug naar Heel je Lichaam